Udostępnij
rotate background

Flip

Wszystko jest możliwe, trzeba tylko wiedzieć o sposobach

 Zakres prac: projekt, remont, stolarstwo, home staging, sesja fotograficzna

Realizacja „Flip i Flap” znajduje się na ul. Powstańców w Krakowie. Inwestor postanowił wydzielić z większego mieszkania dwa niezależne lokale ze wspólnym przedpokojem. Po ustaleniu warunków współpracy przystąpiliśmy do zmiany układy ścian działowych i opracowania projektu dwóch realizacji –  „Flipa” i „Flapa”.

Do wspólnego przedpokoju wstawiliśmy szafkę na buty podzieloną na cztery części oraz sprzęt AGD – pralkę, suszarkę oraz żelazko. Przedpokój pełnić będzie jednocześnie funkcję wspólnej pralni, tak by oszczędzić miejsce w relatywnie małych łazienkach oraz zredukować koszty inwestora. Kolorystyka mieszkań to biel, szarość, drewno i czerń – nowocześnie, wyraziście, ale też z klasą. Na uwadze mieliśmy przeznaczenie mieszkań pod wynajem, w związku z czym stylistyką adresujemy szerokie grono odbiorców. Celujemy, jak zawsze, w wymagającego, ale solidnego lokatora – np. osoby pracujące w okolicznych centrach biurowych. Zgodnie z zamierzeniem, wiele elementów powtarza się w obu mieszkaniach – ogólna stylistyka, użyte materiały wykończeniowe i dodatki. Wedle koncepcji mieszkania miały być jak najbardziej podobne do siebie, co widać najbardziej w łazienkach.

W łazienkach wykorzystano małe, czarne i białe płytki z kontrastowymi fugami. Ściany bez płytek pomalowane zostały w kolorze ciepłej bieli – tym samym co na suficie. Do tego dobrano elementy z jasnego drewna – okrągłe lustro i blat na białej szafce umywalkowej.

We wspólnym przedpokoju wykonaliśmy podłogę i cokoły z płytek, natomiast w mieszkaniach wszędzie, poza łazienkami, położyliśmy jasne panele w ciepłym odcieniu naturalnego świerku.

Modnym i ładnym rozwiązaniem, które zastosowaliśmy w obu mieszkaniach jest farba tablicowa. Pomalowano nią miejsce z barkiem w mniejszym mieszkaniu, a także ścianę rozdzielającą kuchnię i łazienkę w większym. Pozostałe ściany pomalowaliśmy jednym kolorem – jasnoszarym.

Na fartuchu kuchennym w mieszkaniach położono ciemnoszare płytki o wymiarach 20×20 cm. Wybór padł na tę samą kolekcję co w łazienkach. Ciągną się one do góry ściany aż po sufit. Fronty kuchenne wykonano w jasnym drewnie.

Drzwi wejściowe do obu lokali zostały wzmocnione, dzięki czemu uzyskaliśmy dodatkowe wygłuszenie. Drzwi są proste, w stalowym kolorze, a klamki i rozety czarne, dzięki czemu dopasowaliśmy drzwi do pozostałej części mieszkania. W oknach zamontowaliśmy żaluzje plisowane.

Jednym z trzech pomieszczeń we „Flipie” jest kuchnia połączona z salonem. Znalazły się w niej wszystkie potrzebne sprzęty AGD: lodówka, zmywarka, piekarnik oraz płyta grzewcza. Aby nadać wnętrzu lekkości, zrezygnowaliśmy z zamkniętych szafek wiszących i zastąpiliśmy je wyłączenie otwartymi półkami.

Koncepcja wnętrza nie zakładała zwykłego stołu jadalnego, a blat zawieszony nad grzejnikiem, przy którym swobodnie mogą siąść dwie osoby. Nad wspomnianym blatem pełniącym funkcję stołu lub barku zawieszono telewizor na wysięgniku, dzięki któremu można obrócić go w stronę rozkładanej kanapy dla gości.

W łazience mimo niewielkiego metrażu udało nam się wydzielić strefę prysznicową o wymiarach aż 90 x 100 cm z wejściem poprzez łamane drzwi szklane.

Realizacja „Flip” nie powinna być analizowana osobno, a jako całość. Kompleksowa współpraca z inwestorem i jasno postawione cele pozwoliły na znaczne zwiększenie rentowności przedsięwzięcia. Z dużego mieszkania o niższej płynności na rynku wynajmu, osiągnęliśmy dwa atrakcyjne mniejsze lokale. Całość zachowała spójną, charakterystyczną stylistykę. Zainteresowała Cię realizacja „Flip”? Koniecznie zapoznaj się z opisem „Flap”!

  • Data:  luty 2020
  • Klient:  Inwestor prywatny
  • Status: Gotowe
  • Lokalizacja: Kraków, Prądnik Czerwony
  • /